Спирулина за слабеење

Во неколку истражувања и студии спирулината покажува извонредни резултатите за контрола на тежината. Таа го помага слабеењето на неколку начина.

Спирулината содржи амино киселина Фенилаланин која го намалува апетитот така што го активира лачењето на хормонот Холецистокинин во цревата. Кога Холецистокининот ќе навлезе во стомакот, варењето се успорува и му праќа информација на мозокот дека сте “полни”,така апетитиот природно се намалува. Овој процес трае околу 20 мин. и затоа се препорачува земање на спирулина пред оброк.

Студии на Унверзитетот на Велс во Кардиф покажаа дека Гама Линолеинската Киселина(ГЛА, амино киселина) има стимулирачки ефект на кафеавото масно ткиво( кафеавото масно ткиво делува како мини печка горејќи ги вишокот калории наместо да ги складира како маснотии). Спирулината е најбогат извор на ГЛА после мајчиното млеко.

Протеините се есенцијално важни ако сте на режим за губење на тежината.

Протеините играат важна улога во Вашиот метаболизам, ја подобруваат мускулната структура , ја зголемуваат активноста на антиоксидансите , ја помагаат функциjата на инсулинот (што е важно за согорување на шеќерите во организмот ), како и функцијата на лептинот. Сето ова помага за губење на тежината. Всушност за губење на тежината, 10% од Вашата исхрана треба да биде протеин, а остатокот избалансирана здрава храна .

Протеините се составени од различни амино киселини.

Научни истражувања потврдуваат дека за губење тежина , многу важна улога играат аминокиселините со разгранет синџир, посебно леукоцинот. Доколку внесувате доволно протеини богати со леукоцин заспаниот метаболизам се убрзува и доаѓа до забрзано губење на тежината. Спирулина е исклучително богата со лесно сварливи протеини и релевантните амино киселини.

Спирулинатa ги надополнува хранливите состојки како железото кои не се внесуваат доволно при строги диети.

Сеуште нема коментари на оваа тема

Коментари не се дозволени!