Предменструален синдром и спирулина

Спирулината како супер храна е богата со витамини , минерали, фитонутриенти, природни протеини и амино киселини. Консумирање на спирулина помага за ублажување на болките од ПМС.

Според многу експерти главен фактор кој влијае на јачината на ПМС е слабата исхрана ( покрај стресот и намалена физичка активност) . Докторите во оние случаи им препорачуваат на жените да земаат Б-комплекс ,магенезуим, манган и витамин Е. Спирулина ги содржи сите овие витамини и минерали во изобилство, а содржи и неверојатно количество протеини, сите есенцијални аминокиселини, масни киселини и 4 други Б витамини и 11 важни минерали.

Периодот на менструација резултира со губење големо количество на крв, и некои жени патат од анемиа со што се влошуваат ПМС симптомите.

Спирулината според разни истражувања се покажува како мошне успешна во корегирањето на анемијата поради големите количества на железо кои ги содржи( повеќе од било која храна) и им помага на жените со компликации при менструација.

Гамалинолеинска киселина-ГЛК и ПМС

Спирулината е редок извор на ГЛК, омега-6 масни киселина која се користи за лекување на ПМС. Телото може ја конвертира линолеинската киселина која се внесува со исхраната, во ГЛК и се метаболизира соединенија слични на хормони кои помогаат за одржување на здрав репродуктивен систем. Една студија објавена во ”American Journal of Obstetrics and Gynecology ”извештаи дека оваа првично конверзија на ГЛК може да биде уништен кај жените со ПМС, и тоа укажува дека недостаток ГЛК може да придонесе за ПМС. Според Медицинскиот центар при Универзитетот во Мериленд ,додатно внесување GLA помага во намалување на млитавоста и раздразливоста на дојките.

Сеуште нема коментари на оваа тема

Коментари не се дозволени!