Калциум за здрави коски и заби

Спирулината содржи голема концетрација на лесно разградлив калциум.Главна функција на калциумот е да ги одржува коските и забите цврсти и здрави, овозможува нормалана трансмисија на сигнали меѓу нервите. Калциумот исто така помага при регулација на крвниот притисок. Редовен внес на калциум спречува рак на дебелото црево, го јача р`бетот, ја намалува киселоста на телото. Според најнови истржувања калциумот помага и при слабеење

Калциумот внесен во телото како храна се вразува со маснотиите од храната во дигестивниот тракт и ја спречува нивната абсорбција во телото, и потоа врзаните маснотии и калиумот се исфрлаат преку изметот.

Калциумот внесен од вештачки додатоци за исхрана може да биде штетен, бидејќи организмот тешко го апсорбира , и тој се таложи во бубрезите. Спирулина алгата го вари калциумот така што го прави лесно разградлив исварлив човековиот организам.

Недостаток на калциум може да доведе до : остепороза, кршливи заби, воспаление на непцата, нервоза, несоница, покачен крвен притисок и депресија.

Сеуште нема коментари на оваа тема

Коментари не се дозволени!